Ana içeriğe atla

1- Dosya seçiyoruz

Deneme olsun diye bir önceki yayında paylaştığım adreslerden birinden (https://vk.com/albums-121097472) bir dosya indirdim. 

Basit başlıyorum. Bu dosyada 5 tane hayvan modeli var. Ben deveyi yapmaya karar verdim.


Deve 4 sayfadan oluşuyormuş, çıktısını aldım. Beyaz bazı tasarımlarda güzel görünüyor saflık, bir de mükemmellik göstergesi gibi çünkü çok hata gösteriyor, bu yüzden ben genelde renkli yapıyorum tasarımları. aldığım dört sayfa çıktının arka yüzüne de https://www.123freevectors.com/ sitesinden bir desen seçip onu yazdırdım. 


Üstte görünen aldığım çıktı, son sayfayı ters koydum deseni görünsün diye.


Sayfaların ortasında, üstte gördüğünüz gibi o sayfadaki parçaların, devenin hangi bölümünü oluşturduğu belirtilmiş. Bazı dosyalar böyle kolaylıklar sağlıyor.


Bir parçayı yakından çektim. Gördüğünüz gibi parça üzerinde -------- ve -.-.-.-.-.-.-. şeklinde çizgiler var. Bu birinin (mesela nokta çizgi şeklinde olanın) içe doğru, diğerinin dışa doğru katlanacağı anlamına geliyor. Bazı dosyalarda belirtiliyor bu nokta nokta ların anlamı ama çoğunda belirtmese de anlaşılıyor. 

Şimdi yapmamız gereken en sıkıcı iş. Ucu bitmiş bir tükenmez kalemle bir de cetvelle, sert bir zemin üzerinde bu noktalı çizgilerin üzerinden (evet tek tek hepsinin) bir kaç defa gitmek (yabancılar scoring diyor bu işleme). Bu şekilde kolay katlanacak ve keskin kenar ve köşeler olacak yaptığımız işte. 

Devamı gelecek...





Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Papercraft ne ki?

Kağıt sanatı desek abartı oluyor, kağıt işi diyebiliriz belki. Karantina zamanlarında çocuklar sevinsin, ben de oyalanayım diye başladığım süreç; "elleme ona", "dikkat et bozacaksın", "bıraaak" nidalarımla, yükseklere konumlandırdığım "proje" ler ürettiğim bir hale geldi. Kısaca; eskilerin bildiği, gazetelerin verdiği kartondan ev, araba, hayvan, cami vb evde babamıza zorla yaptırdığımız maketlerin zamane versiyonu papercraft denen şey. 

Örnekler 8

 

İşin internet tarafı

Internette türkçe bilgi bulmak imkansız gibi bir şey. Bir başka bloga rastlamıştım galiba adresini hatırlamadığım. Bu yüzden yapmamız gereken googleda "papercraft +aradığımız modelin ingilizcesi" (Örnek papercraft +horse) şeklinde arama yapmak. Karşınıza 2 dosya türü çıkıyor; pdf ve pdo. Pdf yi bilmeyen yoktur zaten, ben foxit kullanıyorum pdf dosyaları için. Pdo ise pepakura (papercraft kelimesinin telaffuzundan uydurulmuş bir kelime gibi geliyor şah mat / check mate, demokrat / demir kırat gibi) adlı bir programla açılıyor. Pdf ler genelde daha az detaylı, renksiz büyük ürünlerin dosyaları oluyor. Pdolar ise daha detaylı, daha gerçekçi, çoğunluğu kendinden gerçekçi dokulu ürünler oluyor. Örnek vermek gerekirse pdf dosyası ile yaptığım bir ürün (ürün kelimesini sevemedim başka bir şey bulmalıyım)