Ana içeriğe atla

Biraz detay vereyim

En önemli şey kağıt, a4 kullanıyor insanlar genelde, çok nadir resim kağıdı veya renkli fon kartonunu a4 boyutunda kesenleri duydum. Başlarda standart a4 kullanıyordum (80 gr), bir süredir 160 gr a4 kullanıyorum. Kalın olması hem korunmasında hem de yaparken kolaylık.

Yazıcı, standart mürekkep püskürtmeli Canon yazıcım var. Ben kağıda renk veya desen de çıktı aldığım için çok mürekkep gidiyor ama zamanında dolan kartuş almıştım oradan kurtarıyorum. Sıkıntı, çıkan ürün ıslanırsa mürekkep anında dağılıyor, en ufak damla su anında leke bırakıyor. 

Yapıştırıcı, çok fazla yapıştırıcı denedim. En kolayı stick yapıştırıcı idi ama zamanla açılıyor ve ufak noktaları yapıştırması zor. 404, uhu tarzı solventli yapıştırıcılar çok çabuk kurumalarıyla öne çıkıyor ama taşırırsan çok pis leke bırakıyorlar bir de tüpte oldukları için yeterince sıkması zor. Elmer's diye bir marka yapıştırıcı aldım internetteki bilgilere dayanarak ama bildiğin beyaz tutkal çıktı. Lekesiz, biraz alışma sonrası dozaj ayarlayabiliyorsun ama geç kuruyor ve çok akarsa kağıt buruşuyor. Şu an Elmer's marka olanı kullanıyorum baya alıştım.

Makas, bir çok makas aldım merakımdan, en çok kullandığım 2 si, biri büyük standart bir makas (bendeki maped marka) diğeri mas marka eczane makası diye satılan makas. Her sayfada bir çok parça oluyor kesilecek, önce büyük makasla kabaca kesip sonra eczane makasıyla detay kesiyorum. 

Cetvel, ucu bitik tükenmez kalem standart şeyler. Bir de kesim matı diye bir şey var çok işinize yarar.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Papercraft ne ki?

Kağıt sanatı desek abartı oluyor, kağıt işi diyebiliriz belki. Karantina zamanlarında çocuklar sevinsin, ben de oyalanayım diye başladığım süreç; "elleme ona", "dikkat et bozacaksın", "bıraaak" nidalarımla, yükseklere konumlandırdığım "proje" ler ürettiğim bir hale geldi. Kısaca; eskilerin bildiği, gazetelerin verdiği kartondan ev, araba, hayvan, cami vb evde babamıza zorla yaptırdığımız maketlerin zamane versiyonu papercraft denen şey. 

Örnekler 8

 

İşin internet tarafı

Internette türkçe bilgi bulmak imkansız gibi bir şey. Bir başka bloga rastlamıştım galiba adresini hatırlamadığım. Bu yüzden yapmamız gereken googleda "papercraft +aradığımız modelin ingilizcesi" (Örnek papercraft +horse) şeklinde arama yapmak. Karşınıza 2 dosya türü çıkıyor; pdf ve pdo. Pdf yi bilmeyen yoktur zaten, ben foxit kullanıyorum pdf dosyaları için. Pdo ise pepakura (papercraft kelimesinin telaffuzundan uydurulmuş bir kelime gibi geliyor şah mat / check mate, demokrat / demir kırat gibi) adlı bir programla açılıyor. Pdf ler genelde daha az detaylı, renksiz büyük ürünlerin dosyaları oluyor. Pdolar ise daha detaylı, daha gerçekçi, çoğunluğu kendinden gerçekçi dokulu ürünler oluyor. Örnek vermek gerekirse pdf dosyası ile yaptığım bir ürün (ürün kelimesini sevemedim başka bir şey bulmalıyım)